Różowy październik: zamów srebrną sztabkę, wesprzyj walkę z rakiem

Październik to miesiąc świadomości raka piersi. Czas edukacji i okazja do przypomnienia o kluczowej roli badań profilaktycznych. Z tej okazji Goldenmark uruchomił przedsprzedaż specjalnej edycji srebrnych sztabek wyprodukowanych przez Germania Mint. Dochód z ich sprzedaży zostanie przekazany na działalność Federacji Stowarzyszeń Amazonki, która edukuje i wspiera kobiety z rakiem piersi.

Opublikowano
4/10/2024
Różowy październik: zamów srebrną sztabkę, wesprzyj walkę z rakiem
Autorzy
email: biuroprasowe@goldenmark.com
Dziękujemy że chcesz być z nami na bieżąco!
Coś poszło nie tak...

Rak piersi to najczęstszy rodzaj nowotworów diagnozowanych u kobiet. Według danych Europejskiego Systemu Informacji o Raku, stanowi ¼ wszystkich nowych przypadków nowotworów w Polsce. Symbolem walki z tą chorobą oraz wsparcia dla osób, które ją przechodzą, jest kolor różowy. W związku z rozpoczynającym się miesiącem świadomości raka piersi – Różowym Październikiem – Germania Mint w kooperacji z Goldenmark stworzyła limitowaną edycję srebrnych, dwuuncjowych sztabek z unikalnym nadrukiem. Dochód z ich sprzedaży zasili konto Federacji Stowarzyszeń Amazonki.

Akcja jest oddolną inicjatywą naszych pracowniczyń, a konkretnie Katarzyny Lehmann-Siemieniuch z Poznania. Zainspirowana rozmową z artystką, Karoliną Suczko, postanowiła włączyć się w działania społeczne zapobiegające rakowi piersi. Jako firma Goldenmark całym sercem poparliśmy pomysł włączenia się w działania związane z profilaktyką i wspólnie go realizujemy. Jesteśmy dumni, że mamy takich pracowników i wspólnie możemy robić dobre rzeczy – mówi Bogumiła Kaźmierczak, Dyrektorka Operacyjna Goldenmark.

Sztabki wykonane są ze srebra próby 999,9, z wygrawerowanymi indywidualnymi numerami oraz znakiem mennicy. Oksydowana sztabka zostanie wydana w liczbie 250 sztuk i wzbogacona kolorowym nadrukiem. Każda posiada Certyfikat Autentyczności oraz drewniane opakowanie z owijką.

Germania Mint z dumą zaangażowała się w produkcję limitowanych sztabek, które symbolizują naszą solidarność z kobietami walczącymi z rakiem piersi. Każda sztabka to nie tylko wyraz wsparcia, ale także przypomnienie o sile i determinacji kobiet oraz całych rodzin, które walczą z tą chorobą. Wierzymy, że razem możemy zwiększyć świadomość i przyczynić się do pozytywnych zmian mówi Anita Kreft, Dyrektorka Marketingu Germania Mint.

Całkowity dochód ze sprzedaży sztabek zostanie przeznaczony na działalność Federacji Stowarzyszeń Amazonki, która wspiera i pomaga kobietom chorym na raka piersi. Federacja prowadzi także działania edukacyjne oraz kampanie przypominające o istotności profilaktyki.

– Jestem pod dużym wrażeniem zaangażowania i włączenia się Germanii Mint w kooperacji z Goldenmark w akcję “Różowy październik” – miesiąca świadomości wczesnego wykrywania raka piersi. To dla nas, Amazonek, najistotniejszy temat, żeby zachęcać kobiety do badania piersi, co stwarza szansę na skuteczniejszą terapię i zachowanie piersi, a to zdecydowanie poprawia jakość życia – mówi Krystyna Wechmann, Prezeska Federacji Stowarzyszeń Amazonki.

Sztabkę można zamówić w przedsprzedaży w sklepie internetowym Goldenmark: https://link.goldenmark.com/rozowypazdziernik

„Codzienność” – niezwykła wystawa w Poznaniu

W ramach Różowego Października Goldenmark zaprasza również na wyjątkowe wydarzenie w poznańskim salonie firmy. Karolina Suczko, malarka i rysowniczka, przedstawi 10 października premierową serię prac wykonanych na przestrzeni tego roku, wykonanych w trakcie leczenia onkologicznego. Obrazy, wykonane głównie techniką akwareli, są inspirowane urban sketchingiem.

Malowanie to swoista terapia i miejsce, gdzie w spokoju można nie myśleć o trudach leczenia. Mój sposób na powrót do normalności i pięknej codzienności. W ten sposób chcę pokazać każdemu z nas, kto mierzy się z chorobą, że warto znaleźć w sobie siłę na pasje, że choroba to stan przejściowy, który da się pokonać. A dzięki malowaniu, mój pobyt w domu stał się przyjemnością, którą chcę się podzielić – podkreśla Karolina Suczko.

W trakcie wydarzenia odbędzie się także licytacja pierwszej, charytatywnej sztabki przygotowanej przez Germania Mint i Goldenmark oraz obrazu “Kafejka” Karoliny Suczko.

Wieczór wzbogaci również prelekcja "Iniekcja szczęścia: Rola tatuażu medycznego w procesie rehabilitacji kobiet po mastektomii." W rozmowie weźmie udział:
- Sylwia Nawrot – dr n. farm z zakresu kosmetologii, specjalistka pigmentacji medycznej oraz terapii blizn, nauczycielka akademicka
- Sylwia Dobrowolska – kosmetolożka, specjalistka pigmentacji medycznej oraz terapii blizn.
Po prelekcji odbędzie się pokaz dwóch filmów krótkometrażowych: "Kobieta z tatuażem na piersi" oraz "Historia Magdy".

„CODZIENNOŚĆ” – SPOTKANIE AUTORSKIE Z KAROLINĄ SUCZKO
10 października (czwartek), godz. 18:00
Goldenmark Poznań, ul. Garbary 71, lok. 10
Wstęp wolny
Link do wydarzenia: facebook.com/events/1198738074571028

Koordynacja: Diana Stajszczak
Wystawę prac Karoliny Suczko można będzie zobaczyć do 8 listopada 2024 r. w poznańskim salonie Goldenmark.
Patronat medialny: epoznan.pl, telewizja WTK